• La catedral saquejada
La catedral saquejada
Disponibilidad:
Según respuesta del editor
Comprar

La catedral saquejada

el comte de Foix i la invasió del bisbat d'Urgell a la fi del segle XII

Gascón Chopo, Carles

Editorial: Edicions Salòria

Colección: Estudis locals ; 3

Número de páginas: 147 págs.  24.0 x 17.0 cm  

Fecha de edición: 01-02-2015

EAN: 9788494250491

ISBN: 978-84-942504-9-1

Precio: 24.00 $

Qu va empnyer el comte Ramon Roger de Foix a atacar la Seu d'Urgell, incendiar la vila i saquejar la catedral? Maldat, la fe en el catarisme o ms aviat el resultat d'una intriga poltica d'alta volada, on estaven involucrats el bisbe d'Urgell i el mateix rei? L'analisi del moment i de les seves circunstncies donen la clau d'un esdeveniment cabdal en la histria pirinenca i andorrana.
L'obra se situa un moment clau del Comtat d'Urgell a l'Edat Mitjana, en qu l'estabilitat de la instituci es va veure sacsejada pels atacs del comte de Foix, que finalment, cap al 1196, va saquejar la catedral i va ordenar incendiar totes les cases de la Seu.
Origen dels Pariatges d'Andorra
Aquest atac tenia com a rerefons l'afany del comte Ramon Roger de Foix per expandir el seu control al sud. Un conflicte que va derivar ms endavant, el 1278, en la signatura dels Pariatges, el document fundacional d'Andorra com a coprincipat, que establia la sobirania compartida amb el bisbe d'Urgell. Gascn defineix aquella poca com una veritable guerra dels cent anys pirinenca que capgira tota la realitat poltica del territori.
Per a la Seu, el saqueig tamb va comportar que la ciutat fos fortificada, una mesura que no s'havia pres fins llavors en considerar que no seria atacada pel respecte que despertava en l'mbit religis. De fet, la imatge del comte de Foix en cercles catlics va quedar molt qestionada per aquest atac.
Histria pica
Lestil de lautor, volgudament allunyat de lerudici, permet al lector endinsar-se en els fets narrats i comprendren labast. Lestructura de lobra en captols curts i amb ttols suggeridors l'apropa al format de novella pica, per sense oblidar que estem revivint uns episodis reals. El llibre cont prop de 300 notes, mapes de levoluci del comtat dUrgell i el vescomtat de Castellb, arbres genealgics i una taula cronolgica final que, a manera de resum, pot servir tamb de guia de lectura.

 

Características

Idioma:
Catalán
País de edición:
España
Encuadernación:
Rústica
Suscrbete a nuestra newsletter
© 2023 Pórtico Librerías
Muñoz Seca, 6 - 50005 Zaragoza (Spain)